- 225 gr bloem
- mespunt zout
- 100 gr boter, in kleine klompjes
- 1 eierdooier
- 50 gr poedersuiker
- een beetje ijsgekoeld water, om te mengen
- 375 gr fromage blanc of andere roomkaas
- 3 eieren, gesplitst
- 75 gr poedersuiker
- 150 ml volle room
- de schil van 1 citroen
Voor de pâte sablée, zeef de bloem en het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg er de boter, de eierdooier en de suiker bij en meng de ingrediënten met de vingertoppen door elkaar en voeg er geleidelijk wat van het water bij tot het mengsel een zacht en glad deeg is geworden. Pak het deeg in in vershoudfolie en zet het tenminste één uur in de koelkast.
Maak ondertussen de vulling. Klop de kaas en de eierdooiers samen in
een kom. Doe er de suiker, de room en de geraspte citroenschil bij en
klop opnieuw tot een homogeen mengsel.
Rol het deeg uit op en met bloem bestrooid oppervlak en bekleed er
de bodem en zijwanden mee van een beboterde vlaaischotel of taartvorm
met een diameter van 25 cm. Prik gaatjes in de bodem en bak de bodem met
een steunvulling gedurende 15 minuten in een voorverwarmde matig hete
oven (200°C/gasstand 6).
Verwijder de steunvulling en laat nog 5 minuten
bakken.
Klop de eiwitten stijf tot ze in puntvorm blijven staan. Schep
voorzichtig door de vulling en giet daarna in de taartvorm. Bak onmiddellijk in de voorverwarmde matig hete oven (190°C/gasstand 5)
gedurende 40 tot 45 minuten. Serveer op kamertemperatuur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten