- 1 kip
- 1 bouquet garni
- 40 knoflookteentjes
- 200 ml olie
- enkele blaadjes rozemarijn, tijm, salie en peterselie
- 1 stengel selderij, in stukken
- versgemalen zwarte peper
Wrijf de kip van binnen in met zout en stop de bouquet garni in de buikholte. Bind de kip dicht met wat rolladetouw of gebruik het bij de kip vaak meegeleverde elastiekje om de poten.
Neem de knoflookteentjes uit de bollen, maar pel ze niet!
Verhit de
olie in een grote braadpan en braad de kip aan. Voeg er de knoflook,
selderij en kruiden aan toe en zet dit alles al ronddraaiend nog even
aan. Doe de inhoud van de braadpan over in een Römertopf (of gebruik
eventueel de braadpan zelf als ovenschaal met deksel)
Bak in anderhalf uur in een voorverwarmde matig hete oven
(180°C/gasstand 4) zonder het deksel op te lichten.
Dien de kip op een
schaal op, omringd door de teentjes knoflook.
Gewoonlijk wordt bij dit gerecht warme sneetjes toast geserveerd. De teentjes knoflook kun je uit het velletje knijpen en op de toast smeren. Door het lange sudderen zijn de teentjes zo zacht dat ze zo tot puree kunnen worden geplet en dat het velletje makkelijk te verwijderen is. Op deze manier knoflook eten stinkt overigens een stuk minder.
In de Römertopf kun je er nog een schuitje witte wijn bij doen.
Gewoonlijk wordt bij dit gerecht warme sneetjes toast geserveerd. De teentjes knoflook kun je uit het velletje knijpen en op de toast smeren. Door het lange sudderen zijn de teentjes zo zacht dat ze zo tot puree kunnen worden geplet en dat het velletje makkelijk te verwijderen is. Op deze manier knoflook eten stinkt overigens een stuk minder.
In de Römertopf kun je er nog een schuitje witte wijn bij doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten