20 maart 2013

Koolsoep (Portugese sopa)

4 personen    20 min
door Tjeerd

  • een halve witte kool
  • een ui of twee
  • een teentje knoflook
  • een aardappel of twee in blokjes
  • wat selderijstengels
  • zout
  • peper
De Portugese ‘sopa’ is erg eenvoudig te maken. 
Snipper een ui (of twee), een stengel bleekselderij, eventueel wat knoflook en fruit dit alles in een grote pan in wat (olijf)olie. 
Schil twee aardappelen, snijd deze in blokjes en gooi ze erbij. Hak daarna een halve witte kool of spitskool in stukken en gooi dat er ook bij. 
Wortel, paprika, tomaten, spruitjes, kijk gerust in de groentenla of er nog iets is wat de smaak dit keer net even anders kan maken dan de vorige keer of dat gewoon op moet. Voeg indien mogelijk een handvol tuinkruiden toe (marjolein, oregano, bieslook, peterselie, lavas, etc.). 
Deze soep is niet kieskeurig en experimenteer er vrolijk op los. Laat de groente in ieder geval even fruiten zodat het onder in de pan wat kleurt. Dit geeft een wat pittiger smaak aan het geheel.
Blus af met tenminste een halve liter bouillon zodat de groente net onder staat.
Laat een minuut of 15 koken en pureer de soep met de staafmixer fijn.
  Deze soep heeft de reputatie dat Portugese moeders verklaren dat het de enige manier is om groente bij het kroost naar binnen te krijgen. Portugezen zijn namelijk net als wij van de aardappelen, vlees en groente, alleen dan in de volgorde vlees, aardappelen en groente waarbij zij aardappelen ook als groente zien. Groente als sluitpost, zover is duidelijk.

Om de soep zomers te maken kan er bij het opdienen een schijfje citroen aan toe worden gevoegd voor een fris accent. Maak een andere keer wat croutons door een bevroren witte boterham in blokjes te snijden en in een ruim laagje olie in de koekenpan te bakken. Met een stukje stokbrood erbij kan de ‘sopa’ prima als maaltijdsoep dienen.

Geen opmerkingen: