21 maart 2013

Pannenkoeken (zonder mix)

4 personen    20 min
door Tjeerd


  • 200 gram bloem of zelfrijzend bakmeel
  • 1 mespunt zout
  • 2 eieren
  • ½ liter melk
  • ca. 70 gram boter

Zeef de bloem of het bakmeel met het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek daarin de eieren. 
Voeg eerst ca. 2 deciliter melk toe en roer het geheel met een garde (of een handmixer) tot een glad beslag. Verdun het beslag al roerende met de rest van de melk. Laat het beslag ca. 10-30 minuten rusten (eventuele klontjes verdwijnen vanzelf, het zetmeel kan de melk absorberen waardoor het beslag meer binding krijgt).
Verhit een klontje boter in de koekenpan en wacht tot de boter heet is. 
Schep met een soeplepel zoveel beslag in de pan dat de bodem na ronddraaien van de pan volledig bedekt kan worden.
Bak de pannenkoek op matig hoog vuur tot de bovenkant net droog is. Draai daarna de pannenkoek om en bak de andere kant nog ongeveer een minuut (de pannenkoek begint dan licht te bollen).
Laat de pannenkoek op een bord glijden en houd deze warm op een pan zacht kokend water.

Reden waarom ik dit recept toevoeg is dat we tegenwoordig zo overgeleverd zijn aan pakjes mix. Pannenkoekenmix bijvoorbeeld. Nergens voor nodig. Pannenkoeken kun je uitstekend zonder mix klaarmaken.
Serveer de pannenkoeken naar wens met suiker, stroop, jam of wat dan ook.

Geen opmerkingen: