20 maart 2013

Spruitjessoep met blauwe kaas

4 personen    20 min
door Tjeerd

  • 4 eetl. olijfolie, extra vergine
  • 1 grote rode ui, gepeld en fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 1¼ liter groentebouillon
  • 500 gr spruitjes, schoongemaakt
  • 300 gr blauwe kaas (bijv. Stilton of Roquefort)
  • handvol fijngesneden peterselie
Verwarm de olie in een soeppan op laag vuur.
Smoor hierin de ui, knoflook en bleekselderij gedurende 5 minuten. 
Voeg de bouillon en de spruitjes toe en laat de soep op laag vuur 15 minuten zachtjes koken.
Neem de pan van het vuur en pureer alles tot een gladde soep. 
Roer de kaas door de soep, breng hem weer aan de kook en laat hem op laag vuur staan tot alle kaas (grotendeels) is gesmolten.
Garneer met peterselie en serveer direct. 
 Deze soep is erg bijzonder, maar houd rekening met de keuze van blauwe kaas en de bouillon. Met Danish Blue en een bouillonblokje (met lekker wat natriumglutamaat) wordt de soep gauw te zout. Een Bleu d’Auvergne geeft een veel milder resultaat.

Geen opmerkingen: