15 april 2013

Bruine bonenschotel met rijst en kaas

4 personen    30 min
door Alyt

  • 200 gr gedroogde bruine bonen
  • bonekruid, laurierblaadje
  • 200 gr zilvervliesrijst
  • 3 1/2 dl groentebouillon
  • 100 gr licht belegen kaas
  • 2 el peterselie
  • 2 el bieslook
  • zout, peper
Was de bonen, zet ze een nacht in de week en kook ze in het weekwater gaar met bonekruid en laurierblad.
Kook de zilvervliesrijst in bouillon gaar.
Snijd de kaas in blokjes. Snijd de peterselie en bieslook zeer fijn.
Laat de gare bonen op een zeef uitlekken en doe de gare, droge rijst, de kaas, de peterselie en de bieslook bij de bonen. Meng alles voorzichtig door elkaar en breng op smaak met zout en peper.  
De bereidingstijd is zonder het weken en het koken van de bonen. Het koken van bruine bonen duurt 3/4 tot 1 1/2 uur, afhankelijk van het soort bonen.
I.p.v. gedroogde bruine bonen kan natuurlijk ook een blik bruine bonen gebruikt worden. Verwarm dan de bonen in het vocht uit het blik en voeg bonekruid en laurierblad daarbij aan de bonen toe voor een lekkere kruidige smaak.
Presenteer bij deze schotel aparte schaaltjes met: appelmoes, augurkjes en zilveruitjes, komkommer, stukjes ananas, stukjes tomaat of cherrytomaatjes, stukjes rauwe wortel of geraspte wortel, reepjes paprika.

Geen opmerkingen: