18 april 2013

Gehaktbal met variaties

4 personen    30 min
door Edwin

  • 500 g half-om-half gehakt
  • 2 sneetjes brood, zonder korst en 100 ml melk (Melkan)
  • òf 4 eetl. paneermeel
  • 1 ei
  • 1/2 theel. gemalen nootmuskaat
  • zout en versgemalen peper
  • 4 eetl. vloeibare margarine of olie of 40 g boter

Meng het gehakt met het brood dat geweekt is in de melk of gebruik paneermeel. 
Voeg ei, nootmuskaat, zout en peper toe, kneed goed en vorm er 4 ronde ballen van.
Leg ze even in de koelkast zodat ze steviger worden.
Verhit de margarine, olie of boter en braad de ballen rondom bruin. Laat ze, met het deksel schuin op de pan, in 25 minuten garen. Keer ze af en toe om. Neem ze uit de pan.
Variaties:
  • Schep tomatenpuree, ketchup of mosterd door het braadvet.
  • Kneed dille en peterselie door het gehakt.
  • Voeg 100 gram geraspte kaas bij het gehakt.
  • Meng miniblokjes paprika en 1 theelepel paprikapoeder door het gehakt.
  • Meng 75 gram gehakt hazelnoten of cashewnoten door het gehakt en serveer met pinda- of kerriesaus en gebakken banaan.
  • Kneed voor pikante gehaktballen 2 eetlepels chilisaus of 1 theelepel tabasco en een gesnipperde rode ui door het gehakt.
  • Meng 1 eetlepel citroenrasp door het gehakt en voeg een scheutje sherry en 1 eetlepel gehakte gembersnippers aan de jus toe.
  • Kneed voor Spaans gehakt 20 gehakte olijven gevuld met piment en 75 gram gehakte chorizo of salami door het gehakt.

Geen opmerkingen: