17 april 2013

Havermout-appel plaatkoek

20 personen    90 min
recept van Lilian
toegevoegd door Alyt


  • 500 gr zelfrijzend bakmeel
  • 250 gr havermout
  • 300 gr suiker
  • 300 gr gesmolten boter
  • 1 1/2 kilo goudreinetten (maximaal 1200 gr geschild)
  • sap van 1 citroen
  • 200 gr rozijnen en krenten
  • ca. 1 el bloem
  • 75 gr suiker vermengd met kaneel
  • 1 grote bakplaat (ca. 35 × 35 cm)
  • keukenmachine met grove rasp

Verwarm de oven voor op 175°C (conventionele oven)
Smelt de boter.
Was de rozijnen en de krenten en laat ze even wellen in heet water.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in 4 partjes. Vermeng ze met citroensap.
Meng in een grote kom zelfrijzend bakmeel, havermout en suiker door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en kneed dit mengsel met de handen tot de droge ingrediënten geheel met de boter zijn gemengd en een kruimeldeeg is ontstaan.
Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de bakplaat en druk het met een lepel goed aan.
Haal de rozijnen en krenten uit het water en dep ze goed droog met keukenpapier. Vermeng ze met de eetlepel bloem.
Rasp de appel in de keukenmachine en meng de rozijnen en krenten en het mengsel van suiker en kaneel door de appelrasp. Doe dit mengsel op het kruimeldeeg. Zorg dat er niet teveel vocht van de appels bij komt.
Bak de koek op de onderste richel van de oven. Eerst 40 minuten en daarna nog 10 minuten met alleen onderwarmte.
Voeg naast krenten en rozijnen ook gedroogde cranberry’s toe.

Geen opmerkingen: