15 april 2013

Lasagne met ham en spinazie

6 personen    100 min
door Alyt


  • 2 pakken spinazie (á 450 gr, diepvries)
  • 3 uien
  • 75 gr boter
  • 75 gr bloem
  • 3/4 l melk
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 pakje verse roomkaas (125 gr)
  • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • zout, peper
  • 1 bakje champignons
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 tl tijm
  • 4 tomaten
  • 400 gegrilde achterham in plakken van ca. 1/2 cm dik
  • 1 pak lasagnevellen (250 gr, Grand’Italia)
  • 250 gr Schwarzwälderschinken (vleeswaren)
  • 2 el boter om in te vetten

In vergiet spinazie in ca. 2 uur laten ontdooien.
Uien en knoflook pellen en heel fijn snipperen. Champignons met keukenpapier schoonvegen en in stukjes snijden. Tomaten halveren, vruchtvlees verwijderen en in stukjes snijden. Achterham in blokjes snijden.
In een steelpan een saus maken. Hiervoor de boter smelten en 1/4 deel van de uien in ca. 2 minuten glazig fruiten. Bloem erdoor roeren. Scheutje voor scheutje melk toevoegen en blijven roeren tot gladgebonden saus ontstaat. Laurierblaadjes toevoegen en saus ca. 15 minuten zachtjes laten sudderen. Daarna roomkaas en Parmezaanse kaas toevoegen en al roerend laten smelten. Saus op smaak brengen met zout en peper en iets laten afkoelen.
In koekenpan ui-champignonmengsel maken. Hiervoor de olie verhitten en rest van ui en knoflook in ca. 2 minuten fruiten. Champignons toevoegen en al omscheppend ca. 3 minuten meebakken. Chilipoeder en tijm erdoor scheppen.
Schep ui-champignonmengsel en blokjes tomaat door de uitgelekte spinazie.
Vet een rechthoekige ovenschaal in en maak hierin de volgende lagen: 1/4 deel saus, lasagnevellen, 1/4 deel saus, helft hamblokjes, helft spinaziemengsel, plakjes Schwarzwälderschinken, lasagne, 1/4 deel saus, rest hamblokjes, rest spinaziemengsel, rest schinken, lasagnevellen, rest saus.
Zet de schotel in een oven, die is voorverwarmd op 200° C en laat hem in ca. 45 minuten gaar en goudbruin worden.


Serveren met een tomatensalade.

Geen opmerkingen: