17 april 2013

Linzensoep met sinaasappel en spek

4 personen    60 min
door Alyt

  • 400 gr linzen
  • 2 vleesbouillontabletten
  • 1 laurierblaadje
  • 1 grote ui
  • 300 gr tomaten
  • 1 prei
  • 2 handsinaasappels
  • 150 gr ontbijtspek
  • 2 el olie
  • 1 dl sinaasappelsap
  • 2 dl rode wijn
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tl tijm
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • zout, peper
  • 4 takjes peterselie

Linzen wassen. In pan met 1 1/2 water, bouillontabletten en laurierblaadje linzen in ± 45 minuten gaar koken.
Ui pellen en snipperen. Tomaten wassen en in stukjes snijden. Prei wassen en in ringen snijden. Sinaasappels schillen en in plakken snijden.
Plakjes ontbijtspek in stukjes snijden. In braadpan spek goudbruin en knapperig bakken. Met schuimspaan uit pan scheppen en op keukenpapier laten afkoelen.
Olie aan spekvet toevoegen en verhitten. Ui ± 3 minuten zachtjes bakken. Prei en tomaten toevoegen en ± 5 minuten meebakken. Sinaasappelsap, wijn, ketjap, tijm en gemalen kruidnagel toevoegen en nog ± 5 minuten zachtjes laten koken.
Groenten aan linzen toevoegen en het geheel nog even zachtjes koken
Spek verkruimelen. Peterselie fijn knippen.
Soep op smaak brengen met zout en peper.
Vlak voor het opdienen spek en peterselie toevoegen aan de soep.
 
Lekker met bruin stokbrood.
Met 400 gr linzen wordt het een hele gevulde soep. Kan wel minder.

Geen opmerkingen: