- 400 gr linzen
- 2 vleesbouillontabletten
- 1 laurierblaadje
- 1 grote ui
- 300 gr tomaten
- 1 prei
- 2 handsinaasappels
- 150 gr ontbijtspek
- 2 el olie
- 1 dl sinaasappelsap
- 2 dl rode wijn
- 2 el ketjap manis
- 2 tl tijm
- 1 tl gemalen kruidnagel
- zout, peper
- 4 takjes peterselie
Linzen wassen. In pan met 1 1/2 water, bouillontabletten en laurierblaadje linzen in ± 45 minuten gaar koken.
Ui pellen en snipperen. Tomaten wassen en in stukjes snijden. Prei
wassen en in ringen snijden. Sinaasappels schillen en in plakken
snijden.
Plakjes ontbijtspek in stukjes snijden. In braadpan spek goudbruin
en knapperig bakken. Met schuimspaan uit pan scheppen en op keukenpapier
laten afkoelen.
Olie aan spekvet toevoegen en verhitten. Ui ± 3 minuten zachtjes
bakken. Prei en tomaten toevoegen en ± 5 minuten meebakken.
Sinaasappelsap, wijn, ketjap, tijm en gemalen kruidnagel toevoegen en
nog ± 5 minuten zachtjes laten koken.
Groenten aan linzen toevoegen en het geheel nog even zachtjes koken
Spek verkruimelen. Peterselie fijn knippen.
Soep op smaak brengen met zout en peper.
Vlak voor het opdienen spek en peterselie toevoegen aan de soep.
Lekker met bruin stokbrood.
Met 400 gr linzen wordt het een hele gevulde soep. Kan wel minder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten