18 april 2013

No-knead bread

4 personen    1600 min
door Tjeerd

  • 500 gram bloem (ik gebruik graag 85% gebuild tarwebloem van de biologische supermarkt, maar experimenteer gerust met verschillende combinaties)
  • 1 zakje droge gist
  • 2 afgestreken theelepels zeezout
  • 3,2 dl lauw water (iets meer dan 3 dl)

Gooi alles in een (glazen) kom, roer het door tot het goed gemengd is. Je hoeft het niet te kneden, als je geen droge bloem meer ziet is het voldoende. Dek het af met vershoudfolie (eventueel een elastiekje om de kom) en zet het weg voor 12 tot 18 uur …
Kieper het deeg uit de kom op een met bloem bedekte ondergrond en vouw met koud water natgemaakte handen een aantal keren om. Draai het geheel om en duw met de handen de onderkant nog wat aan zodat er een mooie ronde bol over blijft. Leg deze op een met bloem ingewreven theedoek in de kom terug en dek opnieuw goed af met vershoudfolie. Zet twee uur weg.
Na anderhalf uur de oven voorverwarmen op 220 graden. Zet in de oven een gietijzeren of geëmailleerde pan met metalen handvaten (plastic heeft het wat zwaar bij die hitte). Een stenen pot met deksel mag ook. Gebruik eventueel een rond geknipt stukje bakpapier om het brood goed los te laten komen.
Neem na de genoemde twee uur de pan uit de oven en kieper het deeg in de pan. Zet deze met deksel erop in de oven en laat 30 minuten bakken. Haal het deksel er af en bak nog eens 15 tot 20 minuten.
Laat het nu prachtig mooie brood afkoelen op een rooster, luister naar het geknisper tijden het afkoelen en geniet daarna van de heerlijke nootachtige smaak.

Normaliter moet ik met een broodrecept altijd even oefenen, maar dit recept ging bij de eerste keer al goed en het resultaat is erg lekker. Zo simpel, dit kan iedereen …
Sommigen klagen dat het deeg aan de theedoek blijft hangen. Dat is niet erg, het geeft een ‘rustieke’ bovenkorst.
De te gebruiken pan moet ovenvast zijn. Het materiaal maakt niet uit. In veel recepten wordt een ‘dutch oven’ genoemd, wij kennen dit als een gietijzeren pan.
Google op “no knead bread” en je krijgt allerlei succesverhalen en blogs, waarbij de leukste die over kinderen van 4 die dit brood maken …

Geen opmerkingen: