18 april 2013

Pasta Bolognese

4 personen    30 min
door Tjeerd 

  • Ongeveer 500 gram rundergehakt
  • Stengel bleekselderij
  • Grote wortel
  • Twee uien
  • Teentje knoflook
  • Gezeefde tomaten (bij voorkeur tomato frito)
  • Pasta (bij voorkeur penne, pipe rigate of farfalle)
  • Olijf- en zonnebloemolie
  • Zout, peper en Italiaanse kruiden

Hak een stengel bleekselderij en een grote (of twee kleine) wortel(s) in kleine stukjes. Snipper de ui en knoflook.
Verwarm een grote scheut zonnebloemolie met een klein scheutje olijfolie (eventueel alleen olijfolie voor de wat zwaardere smaak) en fruit hierin alle groente op hoog vuur. Doordat uien en wortel stevig meegebakken worden wordt deze saus heerlijk zoet.
Voeg het gehakt toe en bak dat op hoog vuur rul.
Voeg als het gehakt gaar is beetje bij beetje de gezeefde tomaten toe. Laat de tomatensaus enigszins meebakken (de pakjes Heinz Tomato Frito versnellen dit smaakproces enigszins omdat deze tomatenpasta al voorgebakken is).
Breng de saus op smaak met behoorlijk wat zout en Italiaanse kruiden (dit zijn Provenciaalse kruiden met salie erbij) en zwarte peper (op het laatst toevoegen). Italianen eten de saus erg zout, wij iets minder.
Terwijl de saus lekker pruttelt (voeg eventueel een scheutje water toe als het allemaal dreigt aan te bakken) kun je de pasta koken.
Serveer een laagje pasta met een grote klodder saus erop en voorzien van grof geraspte Parmezaanse kaas.

De zoveelste variant van de bekende Bolognese saus. Deze komt uit ons favoriete Italiaanse kookboek (waar ook veel van onze andere Italiaanse recepten uit komen).
We maken deze saus bijna iedere week, vooral als we weinig tijd hebben. Op een gegeven moment doe je alles op de automatische piloot.
Wat ik erg lekker vind aan deze saus is dat door de groente (vooral wortel) de saus als vanzelf bijna zoet is. En als je niet te zuinig bent met olie heb je een lekker vet laagje als smaakdrager.
Je kunt de saus nog op smaak brengen met een glas rode wijn.
Wij houden zelf van een grove pasta bij deze saus, een dunne spaghetti lijkt mij meer iets voor een witte saus.

Exact dezelfde saus gebruiken we ook als we lasagne maken. Voor de variatie voegen we dan soms wat gebakken spekblokjes toe.
Wil je de lasagne koolhydraatarm? Gebruik dunne, in de oven voorgegaarde plakken aubergine in plaats van de lasagne-bladen.

Geen opmerkingen: