15 april 2013

Spaghettischotel met gehaktsaus

4 personen    75 min
door Alyt


  • 1 ui
  • 2 vleestomaten
  • 200 gr geraspte belegen kaas
  • zout
  • 300 gr spaghetti
  • 35 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 4 dl melk
  • versgemalen peper
  • nootmuskaat
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gr rundergehakt
  • 1/2 theelepel oregano
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel basilicum
  • 1/2 dl rode wijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 laurierblad
  • 1/2 theelepel suiker

Ui pellen en fijnsnipperen. Tomaten wassen en in heel kleine blokjes snijden.
In pan met water en zout spaghetti net gaar koken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Rechthoekige ovenschaal invetten met 1 eetlepel boter.
In steelpan rest van de boter smelten. Bloem toevoegen en door boter roeren Al roerend scheutje voor scheutje de melk toevoegen en blijven roeren tot glad gebonden vrij dikke saus ontstaat. 3/4 deel van kaas door saus roeren en saus nog ca. 3 minuten zachtjes laten koken. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Saus onder regelmatig roeren iets laten afkoelen.
Spaghetti in zeef laten uitlekken en terugdoen in pan. 1 ei loskloppen met peper en snel door spaghetti scheppen. Spaghetti overdoen in ovenschaal en licht aandrukken.
In koekenpan olijfolie verhitten. Ui ca. 2 minuten bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Gehakt aan ui toevoegen en al omscheppend in ca. 4 minuten rul bakken. Toevoegen tomaatblokjes, oregano, kaneel, basilicum, zout, peper, rode wijn, tomatenpuree, laurierblad en suiker. Nog ca. 4 minuten zachtjes meebakken. Gehaktsaus van vuur nemen en laurierblad verwijderen.
In kom 2 eieren los kloppen. 2/3 van de los geklopte eieren met garde door kaassaus kloppen. Rest van ei door gehaktmengsel roeren.
Gehaktmengsel op spaghetti in ovenschaal scheppen en licht aandrukken. Kaassaus op gehakt scheppen en gladstrijken. Rest van kaas erover verdelen.
Oven voorverwarmen op 225°C. Spaghettischotel in ca. 30 minuten goudbruin en gaar bakken. Spaghettischotel uit oven ca. 10 minuten laten afkoelen en vervolgens in porties snijden.
Serveren met een frisse sla.

Geen opmerkingen: