15 april 2013

Spinaziestamppot met pesto

4 personen    30 min
door Alyt 

  • 900 gr aardappelen
  • 300 gr spinazie (vers)
  • 2 vleestomaten
  • 150 gr gesneden ontbijtspek
  • 150 ml melk
  • 1 zakje basilicum (vers) (ca. 4 takjes)
  • 1 zakje pijnboompitten (65 gr)
  • 1/2 potje gedroogde tomaatjes (zonder olie)
  • peper
Aardappelen schillen, in stukken snijden en in weinig water met zout in 20 minuten gaarkoken.
Spinazie wassen, laten uitlekken en grof snijden. Tomaten wassen, in vieren snijden, pitjes verwijderen en vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
In droge koekenpan plakjes spek in 6 minuten knapperig bakken.
Mix in keukenmachine of met staafmixer basilicum, pijnboompitten en gedroogde tomaatjes tot een smeuïge pesto. Voeg desnoods een beetje olie uit het potje tomaatjes toe. Deze hoeveelheid pesto is teveel voor dit recept. Begin met de helft van deze hoeveelheid te gebruiken en voeg naar smaak meer toe.
Melk verwarmen. Aardappelen afgieten en fijnstampen. Met melk en pesto een gladde puree maken. Spinazie en tomaat door puree roeren, ca. 3 minuten door en door verwarmen en geheel met peper op smaak brengen.
Stamppot over vier borden verdelen en spek erop leggen.

Geen opmerkingen: