18 april 2013

Stamppot andijvie met ham en zilveruitjescompote

4 personen    45 min
toegevoegd door Alyt
bron: Allerhande
  • 1 kg aardappelen
  • 150 ml melk
  • 25 gr boter
  • zout, peper en nootmuskaat
  • 340 gr uitgelekte zoetzure zilveruitjes
  • 100 gr rozijnen
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 4 dikke plakken ham van elk 100 gr
  • 25 gr boter
  • 400 gr fijn gesneden andijvie
  • 1 el mosterd
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Breng in een pan een laag van 4 cm water met 1/2 tl zout aan de kook met de aardappelen. Kook de aardappelen in 20 min. gaar. Verwarm de melk. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een pureestamper. Voeg melk toe tot het een fijne, smeuïge puree wordt. Voeg de boter toe. Zet de pan weer op het vuur en verwarm de puree al roerend tot de boter is gesmolten. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Hak de zilveruitjes grof (eventueel kort in een keukenmachine). Breng in een pan de zilveruitjes met de rozijnen en het sinaasappelsap aan de kook en laat dit 15 min. zachtjes koken tot het vocht bijna verdampt is. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Laat de compote afkoelen tot lauw.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de ham op matig vuur in 4-6 min. mooi bruin.
Schep de andijvie in gedeelten door de puree en verwarm de stamppot op zacht vuur totdat de andijvie begint de slinken. Breng op smaak met de mosterd.
Schep de andijviestamppot op warme borden en leg de plakken ham erop. Zet op elk bord een schaaltje compote.

Geen opmerkingen: