18 april 2013

Zuurdesem

door Alyt

  • 3 biologische appels
  • bloem
  • water

Dag 1: Maak sap van de appels, zeef het en laat het in een gedeeltelijk afgedekte kan of pot staan.
Dag 5 tot 10: Doe 200 gr bloem en 2 dl water in een plastic bak. Voeg het sap, als het zichtbaar schuimig en gegist is, toe. Dek af met plasticfolie waar je een paar gaatjes in prikt, of doe het geheel in een losjes dichtgemaakte plastic zak. Laat dit vervolgens rustig staan.
Dag 11: Voeg nog eens 200 gr bloem en 2 dl water toe, en laat weer staan.
Dag 12: Gooi de helft van het mengsel weg en voeg nog eens 200 gr bloem en 2 dl water toe.
Dag 13: Herhaal het bovenstaande proces en blijf dit elke dag herhalen, totdat je ziet dat het zuurdesem er zin in heeft. Het mengsel komt dan omhoog langs de komwanden als je het hebt laten rusten; er zit zichtbaar lucht in, en de geur is scherp, een beetje zoals cider.
Je kunt het hele proces versnellen door er twee keer per dag bloem en water bij te doen.
Als je denkt dat het zuurdesem voldoende actief is, bak je er een verrukkelijk pain au levain mee. Het recept hiervan staat elders op deze site.
 
De zuurdesem blijft in de koelkast twee weken goed, zonder bloem toe te voegen. Als je dan weer brood wilt bakken, moet je het mengsel opnieuw een paar dagen bij kamertemperatuur laten staan en er elke dag bloem en water aan toevoegen.
Deze zuurdesem geeft 8 tot 10 uur nadat je er voor het laatst bloem aan hebt toegevoegd, het beste resultaat.

Geen opmerkingen: