8 maart 2016

Krentjebrij of watergruwel

75 minuten
Toegevoegd door Alyt
Bron: Het Haagse Kookboek (68ste druk, 1973)
  • 100 gr parelgort
  • 1 1/2 l water
  • stukje pijpkaneel en/of citroenschil
  • 150 gr krenten en witte rozijnen
  • 3 dl bessensap (1 flesje)
  • ongeveer 75 gr suiker
Was de parelgort.
Kook de gort in het water met pijpkaneel en/of citroenschil gaar in ongeveer 45 minuten. Proef de gort. Deze moet lekker zacht zijn. Is het dat nog niet, laat dan de gort nog wat langer koken.
Doe de gewassen krenten en rozijnen en het bessensap erbij en laat nog even koken.
Maak de krentjebrij op smaak met de suiker.
Verwijder het stukje pijpkaneel en de citroenschil.
Dit nagerecht kan zowel koud als warm gegeten worden.

Andere combinaties voor een "gruwel", met als basis bovenstaand recept, zijn:
  • gort, water, aardbeien (250 gr of meer), citroenen (2), suiker 
  • gort, gedroogde abrikozen (200 gr, geweekt), water + weekwater, citroenen (2), suiker
  • gort, verschillende vruchten, water + weekwater, vruchtensap of vruchtenpuree, suiker.

Geen opmerkingen: