7 juni 2019

Zoetzure woksaus

Bron: Woksaus maken.nl

Dit is een standaard woksaus uit de Chinese keuken.
Hiermee geef je zowel vlees- als vegetarische gerechten een heerlijke smaak.
De saus wordt in de Chinese keuken veel gebruikt voor vleesgerechten, zoals kipblokjes, varkensvlees (bijv. babi pangang), eiergerechten (omelet), vis (bijv. garnalen) of om groente te wokken. Zowel lekker bij rijst als bij noedels.


  • 250 ml water
  • 6 el tomatenketchup of een klein blikje tomatenpuree
  • 2 el ketjap manis
  • 1,5 à 2 el natuurazijn
  • 2 el bruine basterdsuiker of honing (of 1 el bij gebruik ananassiroop)
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 3 cm verse gember of 1/2 tl gemberpoeder (djahé)
  • maizena
  • rode peper of sambal (voor meer pittigheid)
  • blikje ananasstukjes met siroop
Snijdt de gember (als je verse gebruikt) en de knoflook heel fijn en fruit dit met wat olie in een steelpannetje (ongeveer 1 minuut).
Voeg vervolgens de tomatenketchup (of tomatenpuree), de ketjap, natuurazijn, water en suiker toe. Voeg eventueel ook de sambal, het fijngesneden pepertje of de ananas toe.
Breng de saus aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig.
Voeg steeds kleine beetje opgeloste maizena toe terwijl de saus zachtjes kookt. Stop als de woksaus een licht stroperige textuur heeft.

Gebruik de zoetzure saus direct of laat afkoelen en bewaar in een goed afgesloten fles op pot in de koelkast. Koel en donker bewaren. De woksaus blijft ongeveer 3 weken goed in een afgesloten fles of pot.
Bovenstaande hoeveelheid saus is genoeg voor 4 personen in een woknoedel gerecht met groente.


Geen opmerkingen: