17 januari 2020

Rode kool met appeltjes

4 personen

  • 800 gram gesneden rode kool
  • zout
  • 6 kruidnagels
  • 1 laurierblaadje
  • 2 jeneverbessen
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 volle eetlepel keukenstroop
  • 2 el azijn
  • 2 appels, in blokjes gesneden
  •  1 el boter
  • 1 tl suiker
Doe de rode kool in een pan met 1 1/2 dl water, 2 tl zout, kruidnagels, laurierblaadje, jeneverbessen, kaneel, stroop en azijn.
Kook de rode kool zolang als je zelf graag wilt. Voor kool met een byte is dat 20 - 30 minuten, maar het kan ook langer.
Schep de appelstukjes door de kool en kook de kool nog even met het deksel van de pan af, tot de appel wat zacht geworden is en er nog wat vocht verdampt is.
Roer de boter door de kool.
Verwijder de kruiden.
Breng de kool op smaak met zout, suiker en eventueel een scheutje azijn.

Variaties:
  • Voeg nog ca. 50 gram krenten en/of rozijnen toe.
  • Voeg ca. 50 gram gesneden gedroogde vijgen of dadels toe.
  • Voeg ca. 75 gram geweekte pruimen zonder pit toe.
  • Voeg een plakje ontbijtkoek of gemberkoek toe.
  • Vervang de appel door stukjes ananas, vers of uit blik.
  • Vervang de appel door partjes sinaasappel zonder vliesjes.
  • Vervang de stroop door 1 1/2 el (bruine) suiker

Geen opmerkingen: