17 januari 2020

Rozenbottelgebak

Ons kerstgebak!

60 minuten     12 stukjes

  • 125 gram ongezouten hazelnoten
  • 200 bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder (of kruidnagels heel fijn snijden en daarna tot poeder stampen in een vijzel)
  • 1 tl kaneel
  • rasp van de schil van een 1/2 citroen
  • 200 gram zachte boter
  • 225 gram poedersuiker
  • 3 eieren
  • ouwel 
  • 1/2 pot rozenbottel jam (of pruimenjam)
  • 20 gram geschaafde amandelen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • vierkante bakvorm van 21 x 21 cm en 4 cm hoog
Oven voorverwarmen op 220 graden.
Bakvorm invetten en desnoods bekleden met bakpapier.
Hazelnoten fijnmalen in een mixer.
Boven kom zeven: bloem, bakpoeder, kruidnagelpoeder en kaneel.
In een ander kom doen: citroenrasp, boter en 200 gram poedersuiker. Met mixer in ongeveer 7 minuten dik en romig kloppen. 1 ei erdoor kloppen. Het volgende ei pas toevoegen als de vorige helemaal opgenomen is. Dit mengsel nog ongeveer 3 minuten kloppen met de mixer.
Bloemmengsel en hazelnoten in gedeelten erdoor kloppen.
3/4 deel van het deeg in de bakvorm scheppen. 
Ouwel bijknippen ter grootte van de bakvorm en op de deegbodem leggen.
Rozenbottel jam los roeren en over de ouwel verdelen.
De rest van het deeg over de jam verdelen.
Tenslotte amandelschaafsel erover strooien.
In het midden van de oven het gebak in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar bakken.
Gebak in ongeveer 1 uur laten afkoelen.
In een kommetje rest van de poedersuiker en vanillesuiker door elkaar roeren en het gebak hiermee bestuiven.

Geen opmerkingen: