24 januari 2025

Gehaktbal/hamburger Jamie Oliver

4 personen
Bron: Jamie Oliver TV
Toegevoegd door Alyt

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 2,5 pinches zout (pinch = maatschepje van 1 ml)
  • peper
  • grote handvol geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 el mosterd
  • 1 ei
  • 1 fijngemalen beschuit (of dezelfde hoeveelheid paneermeel)
Snipper de ui fijn en stoof in wat olie tot hij zacht en zoet is.
Meng alle kruiden door elkaar. Meng de geraspte kaas, de mosterd, het paneermeel en de wat afgekoelde ui door de kruiden heen. Klop het ei los en meng dit met alle ingrediënten. Voeg tenslotte het gehakt toe en kneed alles goed door elkaar.
Verdeel het gehakt in 4 porties, maak er ballen van en druk die wat plat tot schijven.
Leg de gehaktschijven een uur in de koelkast, zodat ze wat opstijven.
Haal de schijven voor het bakken desnoods door paneermeel heen.
Verwarm olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktschijven gaar en bruin.

Lekker met:

Patat:
Was aardappelen, schil ze niet, snij ze in patatjes en kook ze 7 minuten.
Meng de patat met olijfolie en hele knoflooktenen.
Spreid uit op een bakplaat en bak 15-20 minuten in de oven op 230 graden Celsius.

Zout over de patat:
Vijzel verse rozemarijnblaadjes, geraspte citroenschil en zout fijn. Zeef het daarna door een zeef.
Dit geurige zout blijft maanden goed.

Chopped salad:
Hak knapperige sla, rode ui, tomaat en komkommer fijn.
Meng met een dressing van 1 el mosterd, olie, citroensap (1/2 citroen), scheutje witte wijnazijn, zout en peper.

Geen opmerkingen: