1 april 2013

Volkorenkruidkoek

16 personen    110 min
door Alyt


  • 150 gr rozijnen
  • 300 gr volkorenmeel of 100 gr bananenmeel en 200 gr havermeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 250 gr bruine basterdsuiker
  • 1 el koekkruiden
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • 1/2 sinaasappel
  • 1 ei
  • 1 el keukenstroop
  • 2 dl melk
  • 1/2 el bloem
  • 1 1/2 el bakgember (in kleine stukjes gesneden)

Oven voorverwarmen op 175°C (heteluchtoven 160°C).
In een kommetje met heet water rozijnen ± 10 minuten wellen.
In kom doen: volkorenmeel, bakpoeder, bruine basterdsuiker, koekkruiden, nootmuskaat, kaneel en zout.
Sinaasappel wassen en schil raspen boven meelmengsel (rest van de sinaasappel wordt niet gebruikt). Ei erboven breken. Stroop toevoegen.
Al roerend scheutje voor scheutje melk toevoegen. Blijven roeren tot een glad beslag.
In zeef rozijnen goed laten uitlekken en een beetje droog deppen met keukenpapier. Bloem erdoor mengen.
Rozijnen en gember door beslag roeren.
Tulbandvorm invetten. Beslag in de vorm schenken (niet meer dan voor 3/4 deel vullen).
Eén richel onder midden van oven kruidkoek in 1 – 1/2 uur gaar en bruin bakken. Desnoods laatste 20 minuten afdekken met aluminiumfolie.
Na afkoelen ook in aluminiumfolie verpakken.

  • Vervang de rozijnen door: sukade, oranjesnippers, franse vruchtjes of krenten.
    (Zelf neem ik altijd 75 gr rozijnen, 75 gr krenten en 75 gr gedroogde abrikozen, in stukjes. Daarbij pas ik de hoeveelheid suiker aan: 175 gr.)
  • Vervang de koekkruiden door: 3 tl kaneel, 1/2 tl kruidnagelpoeder, 1 tl gemberpoeder.
  • Vervang de stroop door honing.
  • Vervang volkorenmeel en bakpoeder door 300 gr zelfrijzend bakmeel.
  • Ik doe meestal wat minder bakpoeder. 1 zakje bakpoeder is voor 500 gr meel.
  • Bij het gebruik van meer gedroogde vruchten kan er minder suiker gebruikt worden (zie boven).
  • Meestal gebruik ik 3 dl melk om het deeg wat vloeibaarder te maken. Met 2 dl melk is het deeg niet te gieten en dus moeilijk in de vorm te krijgen.
  • Een baktijd van 75 minuten is meer dan voldoende. De koek wordt dan ook niet de donker en er hoeft geen aluminiumfolie overheen.

Geen opmerkingen: