18 april 2013

Focaccia

4 personen    90 min
door Edwin


  • 1 pak broodmix voor wit brood
  • 1 kopje olijfolie
  • klein handje (grof) zeezout
  • 2 eetl. gehakte gedroogde Italiaanse kruiden
  • rechthoekig bakblik of vlaaivorm á 26 cm

Maak het deeg volgens de aanwijzingen op de verpakking; gebruik olijfolie in plaats van boter. Druk het deeg na het rijzen in het bakblik (voor de echte ‘focaccia-look’) of in de vlaaivorm (dan wordt hij lekker dik en luchtig).
Druk met de duim holletjes in het deeg en vul deze met zout en kruiden. Laat in de vorm een uur narijzen onder een schone theedoek.
Verwarm de oven voor op 200°C. Besprenkel het deeg met de rest van de olijfolie.
Zet het bakblik in het midden van de oven en bak het brood circa 20 minuten. Controleer af en toe of het niet te donker wordt.
Het brood is gaar als het een hol geluid geeft wanneer je er met een houten lepel op tikt.
Zet een bakje olijfolie (eventueel gekruid) op tafel om de stukken brood in te dopen.
In plaats van witbroodmix kun je ook een deeg kneden van 400 gram patentbloem, 7 gram droge gist en 250 ml lauw water.
Wanneer er wat van de focaccia over is, kun je hier heerlijke panini van maken de volgende dag: Snijd het brood in dikke plakken en beleg de helft ervan met bijvoorbeeld plakjes kaas, uiringen, Parmaham en wat rucola. Leg de andere helft erop en bestrijk ze met wat olijfolie. Rooster de panini in een hete grillpan of tussen een contactgrill. Dek ze in de grillpan af met een zware deksel die op het brood drukt en keer ze na een paar minuten.

Geen opmerkingen: