1 april 2013

Choucroute à l'Alsacienne (Zuurkoolschotel)

2 personen    30 min
door Alyt


  • 1 zakje gekookte wijnzuurkool (250 gr)
  • 1 kleine appel
  • 1 laurierblaadjes
  • 1 ui
  • 50 gr boter
  • 1/2 pot vleesfond (á 380 ml)
  • 3 jeneverbessen
  • 4 plakken casselerrib (à ca. 1/2 cm dik)
  • 4 knakworstjes
  • 1 zakje minikrieltjes (450 gr)

In vergiet zuurkool laten uitlekken.
Appel schillen en in kleine blokjes snijden. 
Laurierblaadje in grove stukken scheuren.
Ui pellen en fijn snipperen.
In een braadpan 25 gr boter verhitten. Ui ca. 3 minuten zachtjes bakken. Zuurkool toevoegen en ca. 3 minuten al omscheppend meebakken. Appel, fond, jeneverbessen en laurierblad toevoegen. 
Casselerrib plakjes en worstjes er bovenop leggen. Zuurkool ca. 15 à 20 minuten afgedekt zachtjes laten stoven.
Intussen in andere pan krielaardappeltjes in weinig water in ca. 12 à 15 minuten gaarkoken. Afgieten en rest van boter erdoor mengen.
Zuurkool op schaal scheppen en de krielaardappeltjes eromheen leggen.
Voor 4 personen maak ik dit recept als volgt:
De hoeveelheid zuurkool en aardappelen verdubbel ik. Ik laat de worstjes weg en neem 4 wat dikkere plakken casselerrib. Verder neem ik gewone aardappelen en maak daar met de boter een grove puree van en meng dit door de zuurkool. Er zit verder genoeg vocht bij de zuurkool, zodat deze stamppot niet te droog wordt.
De andere helft van de fond kan in een bakje in de vriezer en de volgende keer voor deze schotel gebruikt worden.

Geen opmerkingen: